Voorproefje

24 december 2016

Ruim een half jaar geleden schreef ik mijn laatste column voor Opznwouts. Mijn nieuwe baan als wethouder maakte een abrupt einde aan mijn wekelijkse pennenvruchten. Ik moest nog maar eens goed nadenken of ik door zou gaan met mijn column, had iemand van het onderzoeksbureau mij indringend meegegeven. Dat onderzoeksbureau had de opdracht om uit te zoeken of ik wel integer genoeg was en geen foute zaken op mijn kerfstok had staan. Dat viel dus kennelijk wel mee, maar die column was een risico. Daarom het zekere voor het onzekere genomen en gestopt met mijn column.

De laatste tijd krijg ik steeds vaker te horen dat mensen dat jammer vinden en dat mijn verhaaltjes gemist worden. Dat heeft mij aan het denken gezet en ik ga de draad weer oppakken. De mannen van Vivars zullen mijn website opznwouts een nieuw leven inblazen en ik zal wekelijks mijn zaterdagbijdrage aanleveren. De taalpolitie zal er wederom voor zorgen dat het in elk geval taalkundig klopt. Of ik met de inhoud een risico loop laat ik dan maar aan mijn lezers over.

Om warm te lopen zal het eerst via Facebook gaan. Het bouwen van een site schijnt nu eenmaal wat tijd te kosten en ik wil Kerst en Oud en Nieuw niet columnloos voorbij laten gaan. Zeker niet na dit roerige jaar 2016, zeker in persoonlijk opzicht.

2016 is het jaar van de boze blanke mannen – ook ik ben man, blank en soms boos. Zij maken de dienst uit. Samen met hun boze vrouwen, kinderen, familie en kennissen kiezen zij boze presidenten en sluiten ze grenzen. Lekker boos zelfgenoegzaam in zichzelf gekeerd.

2016 is het jaar van de brandende kaarsjes en de vrachtwagen die zijn onschuld kwijt is geraakt. Ook Zwarte Piet is zijn onschuld verloren, niet in terrorisme maar in discussies over discriminatie waar alles en toch ook weer niet alles mag worden gezegd. En wat moet je nu als bezorgde burger met de witte-mannen-boosheid en de ontmaagding van de onschuld?

“Er zijn tijden en weertijden”, hoorde ik vroeger. Alles verandert en niets blijft. Dat alles verandert wordt gesymboliseerd met Kerst en de decemberwende. Na de kortste dag – vanaf 15 december wordt het later donker en vanaf 5 januari wordt het eerder licht – groeit het licht en daarmee de hoop.

Dusss… Laten we het glas heffen en proosten. Lekker feesten in de onschuld die we nog over hebben. Even geen witte boze mannen maar lieve vaders en echtgenoten. Geniet van uw diners en voorgerechten waaronder dit voorproefje.

Terug naar overzicht