Wout van den Berg

Geloven in een eigen koers

Opznwouts. Iedere week een stukje tekst. Ermee begonnen omdat een politicus – ik was tien jaar gemeenteraadslid voor de VVD – geacht wordt zijn politieke boodschap uit te dragen. Het begon met een soort politieke keek op de week. Na een poosje liet ik mij ook inspireren door niet-politieke actualiteiten. Het viel mij op dat de niet-politieke stukjes beter werden gelezen en gewaardeerd. Ik vond het ook eigenlijk leuker om over niet-politieke onderwerpen te schrijven.

Deze Wout-pagina is een soort van intro wie ik ben. 53 jaar geleden geboren in Bru. Getrouwd met Patricia (vergeet iedere keer weer hoeveel jaar) en vader van een zoon en twee dochters. Zat op de RSG in Zierikzee. Samen met Erik de Bruyn van Wilde Mossels die ik wiskunde moest bijspijkeren toen hij zijn been had gebroken.

Na het VWO een blauwe maandag biologie studeren. Vervolgens een jaar bij pa aan boord en toen de militaire dienstplicht (85-4). Wachtmeester verbindingen. Een jaar later begon ik zelf met de bouw van mijn huis dat in 1990 voltooid werd.
Niet voltooid maar wel klaar was het leven van mijn vader net voor de kerst dat jaar. Met 27 jaar moest ik alleen het bedrijf runnen. Gelukkig niet helemaal alleen. De samenwerking met de broers Stouten ging onverminderd door. Deze samenwerking bracht mij op mosselavontuur in Ierland. Te vroeg en op de verkeerde plaats – en ook zeker een verkeerde aanpak – zijn we daar jaren later weer vertrokken. Wat ervaringen rijker en wat illusies en centjes armer.

Ervaringen kwamen er nog genoeg. Zonder dat er overigens een plan of een voorstelling aan ten grondslag lag. Ik ben steeds in een volgend avontuur gerold. Ik rolde in het bedrijf van mijn vader, dat ik heb overgenomen. We hebben het samen uitgebouwd en vorig jaar verkocht. Ik rolde in een windmolenbedrijf. In het bestuur (secretaris en voorzitter) van de visserijvereniging, bestuur van de producentenorganisatie en Zevibel. Afdeling Schuttevaer (voorzitter). Zelfs nog een jaar in het bestuur van de Waddenvereniging. Via via in de plaatselijke VVD waar ik ook een paar jaar voorzitter ben geweest. Vervolgens tien jaar gemeenteraadslid en nu dus sinds eind mei 2016 wethouder.

En al die tijd ging dat opznwouts. Zonder plan of voorstelling. Munen Muso in het Japans vertaald. Munen Muso is ook de vereniging waar ik bijna negen jaar geleden met aikido begon. Afgelopen jaar heb ik op Papendal mijn examen voor eerste dan (zwarte band) succesvol afgelegd. Op diezelfde plaats haalde ik in 1989 mijn eerste dan voor Kyokushin Karate. Altijd vanuit het besef dat je kunt wat je wilt. Marathons lopen, de winter door zwemmen of lekker naar je werk fietsen naar Zierikzee. Net als halverwege de zeventiger jaren naar de RSG.

‘L’histoire se répète’ zo lijkt het. Toch peuzel ook ik mijn toekomst onvermijdelijk steeds verder op. De levenslessen en belevenissen groeien. Ik hoop ze hier met u te mogen delen opznwouts.